Schrijf het door…

IMG_8420

Tussen de werklieden én de dozen door, pik ik langzaam maar zeker de draad van het gewone leven weer op. Ik kan steeds langere dagen maken, want er lopen mij steeds minder vaak mensen voor de voeten, en de inrichting voelt steeds meer als een passende jas. De energie en de inspiratie vloeien daardoor steeds vrijer!

En wat zo leuk is; dat lijkt op anderen over te slaan! Zo word ik steeds vaker spontaan door heel leuke en interessante mensen benaderd voor een open kennismaking, voor een concrete opdracht of voor creatieve input bij nieuwe projecten. Ik kan nog niet over alles heel concreet zijn, maar ik krijg het razend druk de komende tijd!

Dat deed mij weer denken aan het idee dat ik vóór de zomer al eens in mijn ideeënboekje opschreef. (Ik raad echt iedereen aan om altijd een ideeënboekje op zak te hebben, want je kunt meteen alles wat je invalt opschrijven, en als je er dan weer iets mee wilt doen, dan heb je tenminste nog alle ins and outs op papier. TAALjuweeltip!) Ik zocht mijn idee dus meteen weer op.

Het principe is eigenlijk niet eens zo uniek hoor. In het jaar 2000 kwam de film ‘Pay it forward’ uit (nog een tip!). Het gaat over een leraar maatschappijleer die zijn leerlingen de opdracht geeft iets te bedenken dat de wereld echt kan veranderen.

Een jongen bedenkt het systeem: ‘Pay it forward’. Het gaat ervan uit dat wanneer je iets goeds doet voor een ander, dat je dan niet verwacht dat de ander daar iets voor terug doet (pay me back), maar dat de ontvanger ooit een goede daad doorgeeft aan iemand anders. En die moet ook weer een goede daad doorgeven. Op die manier, zo redeneerde de jongen, bereik je in korte tijd veel mensen met een daad van goedheid. In de film gaat men er van uit dat het iets groots moet zijn, iets wat de ander zelf niet kan.

Lief gebaar

Ik vind zelf dat je dit juist ook kunt bereiken met een kleine, lieve daad. En het hoeft niet altijd te zijn wat je doet, het kan ook zijn wat je zegt. Hoeveel mensen zitten niet te wachten op een bemoedigend woord, een compliment of zelfs alleen maar een simpel ‘hallo’. Mijn huidige energie en uitstraling zijn voor veel mensen een reden om me te benaderen. Waarom zou ik die energie niet ook inzetten om mensen te bereiken die er niet om durven vragen, maar die het zo nodig hebben?

En daarom, mede geïnspireerd door vriendin Marina Snijders, die mij via Facebook weer attendeerde op het Pay-it-forward-principe, begon ik ‘Schrijf het door…’. Het is mijn cadeau dat ik doorgeef, naar aanleiding van Marina’s gebaar. Ik raakte tevens geïnspireerd door een artikel dat Anouk Gommans mij gaf. Dat ging over Hannah Brencher, die het initiatief ‘More Love Letters’ bedacht. MoreLoveLetters.com Anouk dacht dat het wel iets voor mij was, en daar had ze helemaal gelijk in!

Schrijf het door…

‘Schrijf het door… ‘ begon met tien zelfgemaakte, handgeschreven briefjes en kaartjes, die ik willekeurig in tien verschillende brievenbussen stopte. Een lief gedichtje, een complimentje, een grapje, een groet. Ik deed er een korte noot bij dat het berichtje speciaal voor de ontvanger is geschreven. En dat ik geen bedankje hoef, maar dat het enige wat ik terug verwacht, is dat de ontvanger zelf een kaartje of briefje met een positieve boodschap doorstuurt naar drie andere mensen.

Zo vullen we de wereld met positieve berichtjes. Dat hebben we wel nodig in deze tijd van crisis, oorlogen en vluchtelingenproblematiek. Kleine juweeltjes die de dag van de ontvanger even heel mooi kunnen kleuren. Ik ben stiekem zo benieuwd wat er allemaal al door geschreven is.

Wil je meer weten of meedoen? Stuur een e-mail naar info@taaljuweel.nl en ik stuur je een persoonlijke boodschap, een instructie, wat inspiratie, én de korte noot die je kunt meesturen, terug. Per post! Dus doe er ook even je adresgegevens bij. Niets is immers zo leuk als echte post te krijgen! Zolang het geen rekening is natuurlijk. 😉

Schrijf het door!

2 gedachtes over “Schrijf het door…

  1. Olga zegt:

    Naar een idee van Christine de Vries zijn wij vorig jaar begonnen met het Ubuntuproject en stuurden kaarten naar mensen die wel een beetje aandacht kunnen gebruiken of gewoon naar onze kapster om haar te bedanken voor de lieve verzorging van ons haar. De hele maand oktober hebben we dit met een grote groep vrouwen gedaan en daarna zijn een aantal van ons als Doornroosje verder gegaan. We slapen tot 1 oktober van dit jaar en gaan dan de hele maand weer kaarten (vaak zelfgemaakt) sturen aan iedereen die wij zelf uitzoeken hiervoor. Ik kijk er nu al naar uit en wil wel verklappen dat ik naast alle verjaardag-, geboorte- en rouwkaarten het hele jaar mooie kaarten heb gestuurd als troost en aandacht. Verbondenheid is wat ik zoek en aandacht maakt hierbij alles mooier.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s