Doorgeherfst… mag dat ook?

Vrolijke herfst

Gisteren postte ik een foto op Instagram waaronder ik zette: “Ik herfst nog even door.” Nu weet ik heus wel dat ‘herfsten’ geen werkwoord is en dat mijn zin daarom geen enkele betekenis heeft, maar toch begrijpt iedereen in meer of minder mate wat ik bedoel…

En dat zette me aan het denken. Bijvoorbeeld over de uitspraak: een doorgewinterde “huppeldepup”. Ook daarvan weet iedereen wat het betekent (zeer ervaren, geroutineerd, geslepen…), maar waar slaat het eigenlijk precies op? Een korte zoektocht op het web leverde mij helaas geen uitleg op. Mijn eigen ideeën hierover: de winter is koud en was vroeger zwaar, dus als je dat overleefd had, dan was je erg sterk, ervaren, geroutineerd…

Klinkt enigszins logisch. Maar voor sommige mensen is de herfst een dergelijk ‘zwaar seizoen’. Veel regen; we gaan van vol, intens groen naar karig bruin of kaal; het wordt donker; soms is er een opleving van het weer, om kort daarna weer intens treurig te worden… Kortom: depressies liggen op de loer. Is het niet ook een hele prestatie als je de herfst ‘overleeft’.  En wat zou dan de definitie van een ‘doorgeherfste’ persoon zijn?

Zouden doorgeherfste mensen dol zijn op regenbuien, wind, kou en donkerte, zoals in de recente tv-reclame van Albert Heijn? Of moeten we het zoeken in een meer figuurlijke betekenis? Dat doorgeherfste personen totaal geen moeite hebben met verlies, ontslag en andere misère. Of dat ze heel goed om kunnen gaan met zeer wisselende omstandigheden?

En als doorgeherfste personen mogen bestaan, kunnen we het dan ook hebben over doorgelenterde en doorgezomerde mensen? En wat voor types zijn dat dan…?

Ach ja, zo mijmer ik de dag regelmatig door. Zonder direct doel, maar met de gekste overpeinzingen. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Definities zijn van harte welkom! Dan ‘herfst’ ik ondertussen weer even door in mijn huis. Ik vind het namelijk een mooi en warm seizoen. En die breng ik graag naar binnen….

Zou dát dan misschien…..? Afijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s